Slovakia Cup 2019 U18 vyhrali Španieli

SLOVAKIA CUP 2019 U18

V piatok vyvrcholil zápasmi o konečné poradie 29. ročník turnaja reprezentačných tímov do 18 rokov Slovakia Cup 2019. Slovenský futbalový zväz v dňoch 20. – 24. mája zorganizoval toto prestížne podujatie, kde sa predstavila až osmička skvelých mládežníckych reprezentácií rozdelených do dvoch skupín, nakoniec až na siedmych štadiónoch - Žiar n/H., Zlaté Moravce, Žarnovica, Kremnička, Podbrezová, neplánovane i Banská Bystrica a Zvolen. Práve na štadióne MFK sa odohralo v štyroch hracích dňoch najviac až päť zo šestnástich stretnutí. Systémom každý s každým sa stretli v skupine A Slovensko, Rusko, Anglicko a Mexiko, v skupine B hrali Chorvátsko, Ukrajina, Česko a Španielsko. Zápasy o záverečné poradie hrali podľa umiestnenia štvrtí zo skupín o 7. miesto, tretí sa stretli o 5. miesto, druhí o bronz a víťazi skupín zohrali finálový zápas 29. ročníka Slovakia Cup 2019. Minuloročný triumf obhajovali Slováci. Reprezentačná osemnástka pod vedením nového trénera Alberta Rusnáka st. s novým hráčskym kádrom čelila tímom s veľkým kreditom vo svetovom mládežníckom futbale.

Na štadióne MFK Zvolen sa hralo až päť stretnutí Slovakia Cupu 2019.

V pondelok na pravé poludnie privítalo Česko rovesníkov z Ukrajiny. Česi neustáli tlak súpera a v polovici polčasu neustrážili Lytvynenka a Hirnij otvoril skóre. Ukrajinci si víťazstvo poistili v druhom dejstve gólom Danyljuka z pokutového kopu a záverečný tlak s prehľadom ustáli.

ČESKO – UKRAJINA 0:2 (0:1)

Góly: 19. Hirnij, 49. Danyljuk (z 11 m).ŽK: Gabriel - Mudryk, Posievkin.Rozhodoval: Očenáš (SR), 196 divákov

V utorok v prvom stretnutí začali lepšie Chorváti, boli na ťažkom teréne pohyblivejší a v úvode prekonal Markoviča Bročić. Česi otvorili hru, miestami dostávali súpera pod tlak, no vyrovnanie dosiahli až v poslednej minúte hracieho času, keď z penalty vyrovnal Firbacher.

CHORVÁTSKO 18 – ČESKO 18 1:1 (1:0)

Góly: 13. Bročić - 80. Firbacher (z 11 m) ŽK: Janković, Jelić, Meglić - Douděra.

Rozhodoval: Nemček (SR), 240 divákov

V druhom utorkovom zápase potvrdilo Rusko síce rolu papierového favorita, no v nefutbalových podmienkach na ťažkom teréne podali Mexičania dobrý výkon a víťazstvo sa nerodilo ľahko. Otvárací gól Petrova naštartoval mužstvá k zvýšenej aktivite, ktorú v druhom červenú kartu videl Román a presilovku Rusi využili už o dve minúty gólom Litvinova z pokutového kopu.

RUSKO 18 – MEXIKO 18 2:0 (1:0)

Góly: 27. Petrov, 56. Litvinov (z 11 m)

ŽK: Román, Ortega, Panuco.ČK: 54. Román ( po druhej ŽK)Rozhodoval: Doroš (Ukr.), 113 divákov

Po voľnom dni pokračoval turnaj pred peknou diváckou kulisou zápasom Ruska s našou reprezentáciou. Pred posledným zápasom v skupine sme mohli postúpiť do finále, pri remíze sa rysoval súboj o tretie miesto, napokon sa zrodila prehra a tá nás poslala do boja o piatu priečku. O výsledku rozhodli časté chyby „sokolíkov“ v defenzíve a nedostatočná efektivita pred ruskou bránou.

V úvode Rusi udreli z prvej dotiahnutej akcie a Oganesjan zakončil presne. Vyrovnať mohol Bobček, ale ľavačkou bránu netrafil. Potom však Fajzulin z krídla prihráva loptu, pozdĺž Belkovej brány a tá prekvapivo skončila v sieti. Mesíkova dorážka zblízka znamenala zníženie, no potom Petrovovu strelu vyhlavičkoval Malý z prázdnej brány.

V druhom dejstve Vasiľ fauloval Oganesjana a ruský kapitán Litvinenko premenil nariadenú penaltu. Slováci síce znížili, keď Tandarov center doklepol zblízka Strelec a stupňovali snahu o vyrovnanie, no Rusi disciplinovane dodržiavali taktiku trénera Keržakova a pozorne bránili, Vyrovnanie na kopačke z priameho kopu v nadstavenom čase mal Strelec, ale presnú strelu ruský brankár Budačev vytlačil zo šibenice.

RUSKO 18 – SLOVENSKO 18 2:3 (1:2)

Góly: 32. Mesík, 58. Strelec – 11. Oganesjan, 25. Fajzulin, 51 z 11 m Litvinov.

ŽK: Benovič – Prochin, Geršikov.

Rozhodovali: Rejžek (ČR) – Tomčík, Hrmo (obaja SR) – 510 divákov.

SLOVENSKO 18: Belko – Vasiľ (53. Tandara), Malý (73. Nemčík), Obert (53. Javorček), Mesík – Gembický (53. Bari), Benovič (41. Lavrinčík), Lichý – Strelec, Bobček (41. Mojžiš), Iľko. Tréner: Albert Rusnák st.

RUSKO 18: Budačev – Vachanija, Prochin, Nikitenkov, Vladimirov (63. Sucharev) – Litvinov – Fajzulin (63. Mazurin), Danili I, Petrov, Oganesjan (76. Geršikov) – Danilin II. Tréner: Aleksander Keržakov.

HLAS PO ZÁPASE

ALBERT RUSNÁK st. (tréner Slovenska 18): „Urobili sme veľa chýb v defenzíve, kľúčová však bola efektivita. Kým Rusi naše zaváhania využili, my sme opäť veľa nepremenili. Kým sa nám toto nepodarí odstrániť, nebudeme takéto herne vyrovnané zápasy vyhrávať. Terén bol náročný, sťažoval kombináciu, ale to platilo pre oba tímy. Rotujeme na tomto turnaji hráčov, chceme ich vidieť v ťažkých stretnutiach, aby sme mali jasný obraz o tom, ktorí adepti sem patria.“

V piatkovom poslednom stretnutí už na zničenom trávniku štadióna MFK sa hralo o tretiu priečku. Výsledky v skupinách prisúdili udomácnenému Rusku za súpera Ukrajinu.

zápas o 3. miesto Zvolen

RUSKO 18 - UKRAJINA 18 1:0 (0:0)

Gól: Maksim Danilin 1.ŽK: Agapov, Lytvynenko.Rozhodoval: Župan (Chorv.), 74 divákov

Na jednej strane pekná reklama pre futbal, kvalitná konfrontácia výkonnosti mužstiev vo vekovej kategórii U18. V podaní funkcionárov i hráčov MFK Zvolen výborne vytvorené zázemie pre jednotlivé mužstvá i na tréningovú činnosť, vytvorené podmienky i pre novinárov, televízie a technické zabezpečenie jednotlivých zúčastnených tímov i priebehov stretnutí, kvalitné zabezpečenie logistiky turnaja, veď vo Zvolene sa hralo najviac zápasov, napriek nepriaznivému počasiu kvalitne pripravený trávnik. Apropo trávnik. Zvolenčania iba pred nedávnom ukončili jeho rekonštrukciu, „uzemnili“ automatický moderný závlahový systém a treťoligový muži MFK šetrili trávnik a preložili svoje stretnutia. Je otázne či sa trávnik do prvého domáceho stretnutia spamätá, veď „mfkáči“ hrajú už v stredu 29. 5. s Poltárom (17,00), v sobotu 1. 6. hostia Kalinovo (17,30) a tretí domáci zápas zohrajú opäť v stredu

5. 6. so Žarnovicou (17,00).

Riaditeľ MFK Zvolen Peter Svetlánsky situáciu glosoval: „Boli sme radi dôvere SFZ zorganizovať takéto významné podujatie, nikto však nečakal nepriaznivé meteorologické podmienky, ktoré skomplikovali situáciu s trávnikom. Chcem poďakovať všetkým zainteresovaným, čo pomohli pri príprave a zrealizovaní turnaja. Mrzí nás menšia účasť divákov asi zapríčinená skorým časom zápasov (12,00). MFK sa zhostil príležitosti veľmi dobre a to malo veľký ohlas u funkcionárov SFZ. Máme prísľub k organizovaniu podobných podujatí SFZ.“

Sumár ostatných duelov v skupinách

(skupina A)

ANGLICKO 18 - RUSKO 18 1:0 (1:0)

MEXIKO 18 – ANGLICKO 18 0:2 (0:2)

SLOVENSKO 18 – MEXIKO 18 2:1 (1:1)

SLOVENSKO 18 - ANGLICKO 18 2:2 (1:1)

(Skupina B)

CHORVÁTSKO 18 - ŠPANIELSKO 18 0:2 (0:2)

UKRAJINA 18 - ŠPANIELSKO 18 (1:2 (1:1)

UKRAJINA 18 – CHORVÁTSKO 18 0:0 (0:0)

ŠPANIELSKO 18 – ČESKO 18 1:2 (0:1)

Zápasy o záverečné poradie

Finále Žiar nad Hronom

ANGLICKO 18 - ŠPANIELSKO 18 1:1 (0:1), 2:3 na 11 m

zápas o 3. miesto Zvolen

RUSKO 18 – UKRAJINA 18 1:0 (0:0)

zápas o 5. miesto

SLOVENSKO 18 – ČESKO 18 0:0, 6:5 na 11 m

Jedenástkový rozstrel: premenili Iľko, Gembický, Goljan, Nebyla, Tóth, Mesík – Penner, Radosta, Červ, Vít, Zertonik. Nepremenili: Strelec – Firbacher, Vincour.

ŽK: Lavrinčík, Tandara – Kozák. Rozhodovali: Doroš (Ukr.) - Vorel, Jekkel (obaja SR) – 260 divákov.

SLOVENSKO 18: Rehák – Tandara, Mesík, Nemčík, Javorček (41. Tóth) – Lavrinčík (41. Iľko), Nebyla, Lichý (41. Malý)– Goljan, Bobček (52. Strelec), Bari (41. Vasiľ, 68. Gembický). Tréner: Albert Rusnák st.

Slovenský brankár Ivan Rehák vychytal Slovenku víťazstvo, zlikvidoval Kozákovu penaltu v 15 minúte a kryl aj pokus českého kapitána Tomáša Vicnoura v siedmej sérii jedenástkového rozstrelu a sokolíci po víťazstve na penalty obsadili 5. miesto.

HLAS PO ZÁPASE

ALBERT RUSNÁK st. (tréner Slovenska 18): „Náročný zápas, porcia štyroch stretnutí za päť dní bola únavná. Chýbala nám energia a dravosť, ale napokon sme zvládli penaltový rozstrel a tak je výsledok dobrý. Spokojný som s výkonmi na turnaji, nie s konečným 5. miestom. Odohrali sme veľmi dobré zápasy s veľmi ťažkými súpermi, vďaka za tieto nesmierne cenné skúsenosti. Budúcnosť? Musíme popracovať na detailoch, aby sme sa zas posunuli o kus ďalej.“

zápas o 7. miesto

MEXIKO 18 – CHORVÁTSKO 18 1:1 (1:0) 3:4 na p. k.

Konečné poradie 29.ročníka Slovakia cup 2019 hráčov do 18 rokov

1. ŠPANIELSKO

2. ANGLICKO

3. RUSKO

4. UKRAJINA

5. SLOVENSKO

6. ČESKO

7. CHORVÁTSKO

8. MEXIKO

ZDIEĽAJ ČLÁNOK